03–07 kwietnia 2025
Kilka dni kwietnia było chłodnych, a nawet mroźnych i wietrznych. Po wyjątkowo łagodnej zimie i niewielkich opadach śniegu, natura znowu budzi się do życia. Wszędzie widoczne są oznaki zbliżającego się wybuchu zieleni…
Bociany, gęsi i żurawie już wróciły. Mimo chłodu, wszędzie słychać ptasie trele.
Przed trzema laty o tej porze okolicę Kazimierza Dolnego nawiedziła śnieżyca, która powaliła setki drzew w okalskim lesie. Leżą niesprzątnięte do tej pory…
Sok z brzozy – wiosenny eliksir…
O soku z brzozy pisałem już parokrotnie. Polecam wszystkim ten wspaniały eliksir oczyszczający.
Znakomity jest też do płukania włosów.
https://www.youtube.com/watch?v=hDlMx7OtkwM
https://www.youtube.com/watch?v=ba9y-FoYL6U
https://www.youtube.com/watch?v=CYcyF8tiBD4
Widok na Janowiec od strony Męćmierza
Czarka austriacka (Sarcoscypha austriaca)
Grzyb jadalny, można go nawet spożywać na surowo. Pojawia się jeszcze zimą,
w czasie roztopów, nawet wśród śniegu i bardzo wczesną wiosną – od lutego do końca kwietnia. Nie sposób go nie zauważyć, bo jest jaskrawoczerwony i przypomina kwiatek.
Znalazłem w lesie okalskim już w lutym całą ławicę tych pięknych grzybów…
Zaopatrzenie w jadalną zieleninę można uzyskać z lasu już od wczesnych tygodni wiosennych. Wystarczy trochę wiedzy i uważności przy wiosennych spacerach.
W widnych lasach liściastych lub na ich skraju można spotkać dziki szczypiorek, czyli czosnek szczypiorek (Allium schoenoprasum) w stanie naturalnym lub zdziczałym.
Dziki szczypiorek jest dużo mniejszy i mniej soczysty niż jego hodowlane odmiany. Z daleka można go pomylić z młodą trawą. Jednak w przekroju jest owalny i przede wszystkim ma ostry czosnkowo-cebulowy zapach.
Można go używać w kuchni wszędzie tam, gdzie szczypiorek hodowlany.
Jest cennym, wczesnowiosennym zielem zawierającym karoten, kwas foliowy, witaminy C, B1, B2, a także potas, sód, wapń, magnez, fosfor, kwas krzemowy
i chlor. Związki siarki wspierają trawienie i układ odpornościowy organizmu. Szczypiorek ten ma działanie lekko przeczyszczające, grzybo- i bakteriobójcze.
Znalazłem tę roślinę w wielu miejscach w okolicy Męćmierza.
Dziki szczypiorek jest dużo zdrowszy niż ten kupowany w sklepach – nie jest sztucznie nawożony ani pryskany przed szkodnikami. Pojawia się już w marcu i z powodzeniem można go zrywać przez cały okres wegetacyjny. Warto zasadzić w swoim ogrodzie
przy truskawkach – zapobiega szarej pleśni, albo otoczyć nim jak płotem cały swój warzywny ogródek – dzięki temu odstraszymy nornice…
https://www.youtube.com/watch?v=xuULY0Sfz3U&t=17s
T. S.