Warsztaty DziczeJemy (10 kwietnia 2022)

10-go kwietnia (2022) prowadziliśmy warsztaty DziczeJemy (10 kwietnia 2022). To hasło przewodnie Justyny Pargieła, która była wtedy naszą główną, znakomitą prelegentką.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=5275189615845897&set=pcb.5275221452509380
https://www.facebook.com/JustynaPargiela

Nasze warsztaty zamierzamy cyklicznie, co kilka tygodni powtarzać (kolejne w drugiej połowie czerwca).
Prowadziliśmy je już parokrotnie w przepięknym pejzażu kazimierskich okolic…
-mamy więc już trochę doświadczeń.
Ostatnie warsztaty poświęcone były dzikim roślinom jadalnym, z których można przygotowywać smaczne potrawy przy pomocy podobnych technologii
jak w przypadku roślin uprawnych.
Mieliśmy na celu zaznaczyć możliwości jakie niesie nam natura w ciężkim czasie, kiedy trudno będzie o normalną żywność..
Zioła są na ogół nisko kaloryczne, ale dostarczają wiele niezbędnych substancji dla prawidłowego funkcjonowania organizmu –powinny być codziennym składnikiem naszych potraw. Wiele z nich z powodzeniem może zastąpić warzywa kupowane
na rynku, inne zastąpić mogą przyprawy. Liście i łodygi można przyrządzać jak sałatę, szpinak, botwinkę, lub kapustę, a korzenie i bulwy ziół tak samo jak warzywa korzeniowe lub ziemniaki… Znakomite też są świeże pędy roślin, dopiero co budzących się do życia…
Jeszcze kilka dni przedtem, zima zaatakowała nas znowu, intensywnie padał mokry śnieg, który przykrył wszystkie budzące się do życia rośliny grubym, kilkunastu centymetrowym płaszczem…
Setki drzew w pobliskim lesie powaliło się od ciężaru śniegu…                                 
Niemniej 10-go kwietnia była już znakomita, wczesnowiosenna pogoda. Rośliny budziły się z zimowego letargu…

                                                                                                     -T. S.