CHRZAN – CUDOWNA ROŚLINA

KORONAWIRUSY NIE MAJĄ SZANS!!!

OD WIEKÓW SŁOWIANIE MIELI ROŚLINĘ, KTÓRĄ TRZEBA PO PROSTU POMNIKOWAĆ, NAPISAĆ HYMNY I UCZYNIĆ GODŁEM SŁOWIAŃSKIEJ MEDYCYNY!
NAJPOTĘŻNIEJSZY ŚRODEK BAKTERIOBÓJCZY NA ŚWIECIE!
TA ROŚLINA ROZPOCZĘŁA SWÓJ MARSZ DOOKOŁA ŚWIATA Z TERYTORIUM SŁOWIAN! A TERAZ JEST UPRAWIANA W WIELU KRAJACH NA CAŁYM ŚWIECIE.
To właśnie dzięki tej roślinie Słowianie byli uważani potężnymi w walce, a także
w łóżku. Rodziny słowiańskie z pięciorgiem –siedmiorgiem dzieci uważano za małe.
14 -16 dzieci w rodzinach uznawano za prawidłowe. Mężczyźni, dzięki tej roślinie, pozostawali mężczyznami – w pełnym tego słowa znaczeniu – aż do 100 lat!
To dzięki chrzanowi, który często obecny był w menu Słowian nie znali oni wielu chorób. Byli krzepcy, ale nie otyli. Mieli doskonałe trawienie przy spożywaniu tłustych
potraw i nie cierpieli na duszności. 

LUDZIE OD POKOLEŃ UPRAWIAJĄ TĘ ROŚLINĘ W POBLIŻU SWOICH DOMÓW.
Dawniej żaden posiłek nie obywał się bez chrzanu. WSZELKIE TŁUSTE POTRAWY PODAWANO TYLKO Z CHRZANEM! WĘDLINY, WIEPRZOWINA Z CHRZANEM, WĘDZONKI, KIEŁBASY, GĘŚ, KACZKA, NAWET RYBY Z CHRZANEM, WSZYSTKO BYŁO PRZYGOTOWANE Z CHRZANEM!
Kiszone ogórki, marchew, grzyby, przyprawy z chrzanem, chrzan kładziono osobno
– do posmarowania chleba lub w chrzanowych pasztetach.
OGÓLNIE RZECZ BIORĄC, WSZYSTKIE PIKLE, KTÓRE BYŁY SOLONE W BECZKACH, MIAŁY LIŚCIE I KORZENIE CHRZANU, PONIEWAŻ PIKLE NIE PLEŚNIAŁY.
Potem był chrzan jako potrawa, albo przyprawa. To było lekarstwo w jednym!

Kolonie starożytnej Grecji – położone nad brzegami Morza Czarnego, kupowały chrzan od Scytów. Prawda jest taka, że im to nie smakowało – uważali to za -zbyt surowe -barbarzyństwo.
Europa dowiedziała się o chrzanie dopiero pod koniec XV wieku, i to tylko dlatego, że szukali lekarstwa na dżumę i byli zaskoczeni, że rosyjscy kupcy, nawet jeśli mieszkali w mieście dotkniętym dżumą, bardzo, bardzo rzadko ulegali zakażeniu!
Chrzan trafił więc do królewskich ogrodów Anglii i Francji. Ale tam był używany tylko jako lekarstwo. Było ono zbyt ostre na obce gardła…
Czym więc jest chrzan? Potrawą? Czy lekiem? To jest jedno i drugie!
Przede wszystkim jest to najpotężniejszy środek bakteriobójczy na świecie! IMMUNOMODULATOR I IMMUNOSTYMULANT, KTÓRY NIE MA SOBIE RÓWNYCH!
ZAWARTOŚĆ WITAMINY C W CHRZANIE JEST DUŻO WIĘKSZA NIŻ W CYTRUSACH

Dlatego był pierwszym lekarstwem na szkorbut i choroby przyzębia w długie noce polarne wśród wszystkich ludów Północy.
Wikingowie zabierali korzenie chrzanu na swoje dalekie, morskie podróże i nigdy nie chorowali na szkorbut w odróżnieniu od słabych żeglarzy innych nacji.
Utarty korzeń chrzanu to pierwszy środek na wszelkie schorzenia artretyczne
LIKWIDUJE WSZYSTKIE ZŁOGI SOLI W ORGANIZMIE! SPALA TŁUSZCZE!
Łatwo wyleczyć nim każdy katar. Weź chrzan, zetrzyj go na tarce, połóż na kromkę chleba i żuj. Nie połykaj! PO PROSTU ŻUJ I ODDYCHAJ PRZEZ NOS!
Nawet jeśli wszystkie zatoki szczękowe są zatkane, to i tak przejdzie.
Jeśli nie od razu, to za trzecim, czwartym razem – tak z nosa będzie leciało, że szklanka będzie podstawiona!
TO SPOSÓB NA WYLECZENIE ANGINOWEGO BÓLU GARDŁA I NAWET SZKARLATYNY. KIEDY TO PRZEŻUJESZ, MOŻESZ TO PO PROSTU WYPLUĆ. SPOŻYCIE CHRZANU PRZYWRACA PRAWIDŁOWE FUNKCJONOWANIE JELIT! OSPAŁE, LENIWE JELITO ZACZYNA PRACOWAĆ! 

PROBLEM Z NERKAMI? Daj spokój, czy próbowałeś kiedyś chrzanu?
Odnawia, traktuje jako dobry środek moczopędny!
Afrodyzjak zarówno dla kobiet jak i mężczyzn!
OZIĘBŁOŚĆ KOBIET STAJE SIĘ BAJKĄ – KAŻDA KRÓLOWA ŚNIEGU ZAMIENI SIĘ
W OGIEŃ.
Usuwa nieregularności menstruacyjne.
DLA MĘŻCZYZN, TO OSOBNA ROZMOWA. Martwe nasienie?
NIE, PO STOSOWANIU CHRZANU BĘDZIE TYLKO ŻYWE!
Szybko możesz zostać dawcą spermy, żywe plemniki przedostaną się nawet przez cewki moczowe…
KILKA RAZY DZIENNIE? Tak proszę, znam przypadek że mąż chciał 26 razy w ciągu dnia -skarżyła się kobieta…
ZAPOMNIJ O ZAPALENIU PROSTATY! KOZACY NA WOJNIE PRZEMYWALI RANY KŁUTE I OD SZABLI WODĄ Z DODATKIEM CHRZANU!
WODA TA SŁUŻYŁA JAKO ŚRODEK PRZECIWBÓLOWY, PODOBNIE JAK CHRZANOWY SOK.
TAKA WODA POMAGAŁA PRZY ODMROŻENIACH I GANGRENIE.
DZIEWCZĘTA UŻYWAŁY TEJ WODY DO USUWANIA PIEGÓW.
W TAKIEJ WODZIE KĄPANE BYŁY SŁABE NOWORODKI.
Chrzan jest jadalny a jeśli przytrzymasz go na skórze przez długi czas, dostaniesz to, co chcesz.
Liśćmi chrzanu owijano mięso, aby dłużej zachowało świeżość – na przykład podczas żniw. 

Ponadto chrzan jest polecany do wypędzania wszelkiego rodzaju pasożytów
z organizmu.
Kiedyś Japończycy byli bardzo zainteresowani naszym chrzanem.
Teraz mają swoje własne jego plantacje – uprawiają go przemysłowo – stosują zamiast wasabi do swoich sushi…
Chrzan zawiera wiele soli mineralnych, ponad 20 pozycji, fitoncydy, wiele witamin, białka, alkaloidy, karoten, a nawet świecący enzym.
Z NASZYM CHRZANEM – WASABI NIE MOŻE SIĘ Z RÓWNAĆ!
Jeśli chcesz zetrzeć chrzan na tarce, możesz to zrobić też przy pomocy maszynki do mięsa, ale załóż na maszynkę worek polietylenowy, bo inaczej będziesz płakał jak bóbr!
Potem można tę masę zalać wodą, zmieszać z miodem, zalać wódką, wysuszyć, dodać do różnych potraw. NA WIELE SPOSOBÓW, MOŻESZ EKSPERYMENTOWAĆ NA SWÓJ SPOSÓB Z CHRZANEM.
W WIELKANOCNEJ TRADYCJI POLSKIEJ ZNANY JEST W MIESZANCE Z UTARTYMI, GOTOWANYMI BURAKAMI I SOKIEM Z CYTRYNY… 

Możesz go wymieszać z pomidorami i czosnkiem. Możesz go wymieszać z sokiem
z cytryny, wodą, cukrem i solą.
Można go wymieszać z zalewą z kapusty lub ogórków i musztardą, co daje efekt fusion.
Możesz go wysuszyć w piekarniku w temperaturze 55 stopni przy otwartych drzwiczkach i zmielić na proszek!
To znaczy, jeśli zamierzasz przechowywać go przez długi czas i zabrać gdzieś
w podróż.
Wystarczy potem namoczyć ten proszek w wodzie na dwadzieścia cztery godziny przed użyciem lub posypaniem jedzenia.
Kiedyś chrzan wykopywano jesienią przed przymrozkami, a następnie wkładano do skrzynek z piaskiem i przechowywano w piwnicy.
Teraz możesz przechowywać go w lodówce (zawinięty w foliowy worek).
Można go również przechowywać w glinianym garnku, tak jak przechowywano kiedyś kapustę w piwnicach.
W czasie wojny bardzo popularna była w Rosji wódka chrzanowa.
Zwłaszcza na froncie! Ludzie pracowali wtedy dzień i noc, często w deszczu,
w błocie, nie wysychając tygodniami. Albo w śniegu i na mrozie.
Antybiotyków nie było! Kto miał taką wódkę –ten przeżył.

Wódka chrzanowa była jedyną rzeczą, która ratowała!
Na butelkę ½ l. wódki braliśmy 1 łyżeczkę chrzanu tłuczonego, albo startego,
1 łyżeczkę cukru palonego, kto miał miód -dodawaliśmy miód.
Czasami 1 korzeń do ssania i gałązka mięty. 

Później, już po wojnie, zaczęto dodawać do wódki chrzanowej sok z cytryny.

Pozostawić na 5 dni i gotowe.
Zażywać 1 łyżkę stołową przy pierwszych oznakach złego samopoczucia, a następnie kolejne 4-5 dni, lub codziennie wieczorem przed snem.
Dobrze zabrać taką wódkę ze sobą na wędrówki, tak na wszelki wypadek, zwłaszcza jeśli akcja odbywa się poza sezonem.
Taką wódkę chrzanową pijano zwykle po zjedzeniu małego kawałka masła lub tłuszczu.
I w końcu – sok chrzanowy.
Kiedyś, w carskiej armii, kiedy żołnierze służyli przez 25 lat, ten sok był podawany żołnierzom codziennie!
Zamiast witamin – kubek dla każdego -tyle, ile wypiją!
Nazywali to kwaśnicą dziadowską.
Teraz z jakiegoś powodu nazywają go Piotrem – mówią, że to od cara Piotra.
Chociaż Iwan Groźny po kąpieli pił kwaśnicę dziadka.
Kwaśnica ta, jak wszystkie kwaśnice, produkowana jest z sucharów żytnich. Po prostu na dzień przed przyrządzeniem kładą małe kawałki chrzanu i przypalony cukier lub miód.
Najważniejsze z chrzanem jest to, aby nie przesadzić.
CHRZAN MA SWOJE PRZECIWWSKAZANIA: CIĄŻA, MATKI KARMIĄCE, DZIECI PONIŻEJ 3 ROKU ŻYCIA.
OGÓLNIE RZECZ BIORĄC, MUSISZ NAUCZYĆ SIĘ PRZYJMOWAĆ GO Z UMIAREM! LEPSZY CHRZAN NIŻ GARŚĆ TABLETEK!

Chrzanowy napój oczyszczający organizm ze złogów solnych:
Zmielić 1 kg chrzanu w maszynce do mięsa. Uzyskaną masę zalać ilością ok. 4 l czystej wody. Gotować następnie na niewielkim ogniu prze 5 minut. Wywar ostudzić
i wycisnąć osad. Kolejno dodać ok. 0.5 kg miodu. Pić codziennie po jednej szklance, aż do ukończenia porcji. Napój oczyszcza złogi solne w stawach (usuwa ból stawów) i ma ogólne działanie oczyszczające z toksyn. Przeprowadzać dwa razy w roku.    

          … Z rosyjskiego przetłumaczył i uzupełnił –Tadeusz Strzępek 27. 03. 2021

KORONAWIRUSY NIE MAJĄ SZANS!!!

https://zywienie.abczdrowie.pl/chrzan-wlasciwosci-lecznicze-uprawa-przepisy
https://www.miod-malina.pl/chrzan-wlasciwosci-zastosowanie-przeciwwskazania.html